Självutveckling

5 Indikatorer på olöst anknytningstrauma

Trauma som orsakas under specifika stadier av ett barns utveckling, känt som anknytningstrauma, kan ha bestående effekter på en persons känsla av säkerhet, trygghet, förutsägbarhet och tillit. Denna typ av trauma är ofta resultatet av misshandel, försummelse eller inkonsekvent vård från en primärvårdare.

Individer som inte helt har bearbetat anknytningstrauma kan visa liknande beteendemönster och fysiska eller psykologiska symtom som negativt påverkar deras vuxna liv, inklusive de val de gör i relationer och affärer.

Tyvärr kanske många inte ens är medvetna om att de kämpar med trauma. Forskning uppskattar att 6% av befolkningen kommer att uppleva PTSD under sin livstid, med en majoritet av män och kvinnor som har upplevt betydande trauman.

Olösta anknytningstraumor kan avsevärt försämra den övergripande kvaliteten på en persons liv, inklusive deras förmåga att bilda sunda relationer och göra positiva val för sig själva. En välkänd effekt av oläkt anknytningstrauma är tvånget att upprepa tidigare sår genom att omedvetet välja romantiska partners som utlöser deras utvecklingstrauma.

Det finns dock andra mindre kända men lika skadliga tecken på obearbetat utvecklingstrauma.

Fem möjliga indikationer på olöst anknytningstrauma är:

1. Omedvetet sabotage

Självsabotage är ett vanligt mönster bland individer med obearbetat anknytningstrauma. Denna cykel börjar ofta med att man skadar andra, som sedan följs av att man skadar sig själv. Det är också vanligt att de med anknytningstrauma har förhöjd emotionell känslighet, vilket kan utlösa denna cykel.

Det här mönstret kan visa sig i att slå ut, stänga ner eller impulsivt beteende som leder till känslor av skuld, skam och självförakt.

Många människor med anknytningstrauma är inte medvetna om sina sår och opererar på överlevnadsläge, testar eller utmanar omedvetet den känslomässiga investeringen hos omgivningen och driver bort dem ur självbevarelsedrift och rädsla för att bli övergiven.

Detta kan leda till ett mönster att göra dåliga val för sig själva baserat på impulsivitet.

2. Ihållande smärta

Kronisk smärta är ett vanligt symptom som kan härröra från tidigt trauma. Studier har visat ett samband mellan fysiska tillstånd som fibromyalgi, huvudvärk, gastrointestinala problem, sömnlöshet, muskelvärk, ryggsmärtor, bröstsmärtor och kronisk trötthet med efterdyningarna av kroniska utvecklingstraumor, särskilt fysisk misshandel.

Forskning har funnit att individer med osäkra anknytningsstilar, såsom oroliga, undvikande eller oorganiserade, har en högre förekomst av somatiska symtom och en historia av fysiska och känslomässiga övergrepp i barndomen jämfört med de med en säker anknytningsstil.

3. Beteenden som blockerar trauma

Traumablockerande metoder används för att undvika smärta och minnen i samband med traumatiska händelser.

Emotionell bedövning, undvikande och flykt via kortvarigt njutbara aktiviteter som distraherar från hemska minnen eller lidande är vanliga exempel. Tyvärr hindrar denna flyktvana människor från att framgångsrikt bearbeta och återhämta sig från sitt trauma.

Dessutom, när smärtan återkommer, krävs fler och fler avledningar för att fortsätta ignorera den. Detta kan ses i tvångsmässiga beteenden som drog- eller alkoholberoende, känslomässigt ätande, att bedöva sig själv genom relationer, arbetsnarkoman, överdrivna eller farliga träningsrutiner, tvångsmässig användning av internet eller teknik, eller något annat tvångsmässigt beteende som används för att distrahera dig själv från påträngande tankar och känslor .

Dessa åtgärder har potential att förlänga en cykel av undvikande och förtryck, vilket hindrar personer från att läka och utvecklas.

4. Ett starkt behov av kontroll

Det är förståeligt att vissa människor kan kämpa med kontrollproblem i sina vuxna liv, särskilt om de kände sig hjälplösa eller sårbara under sin barndom.

Detta kan hända om någon hade en överlägsen vårdgivare som inte lät dem göra sina egna val, förväntade sig för mycket av dem eller inte tog hand om dem ordentligt. Som vuxna kanske de försöker kontrollera allt i sitt liv för att känna sig mer i kontroll och mindre oroliga eller rädda. Det kan bero på att de inte kände att de hade kontroll över sitt liv när de var barn.

Det är viktigt att komma ihåg att allas erfarenheter är olika och det är okej att söka hjälp om du brottas med kontrollproblem.

5. Psykologiska symtom som inte förklaras

Individer med en historia av utvecklingstrauma kan uppleva en rad psykologiska symtom, inklusive tvångsmässigt beteende, intensiva humörsvängningar, irritabilitet, ilska, depression, känslomässig bedövning eller svår ångest.

Dessa symtom kan variera i intensitet och kan uppträda intermittent under dagen. Människor med denna typ av trauma kan försöka ”distrahera” sig själva från dessa symtom genom att förneka eller rationalisera dem, eller kan ta till missbruk eller beteendeberoende som hanteringsmekanismer. Detta kan vara ett felaktigt sätt att försöka döva sina symtom.

Vad ska du göra härnäst om du lider av känslomässigt anknytningstrauma?

Allas upplevelse av att läka från trauma är unik. Det är viktigt att vara medveten om huruvida du har upplevt barndomens utvecklingstrauma och hur det kan påverka dina relationer som vuxen. Ibland kan effekterna av trauman vara överväldigande och vi kan försöka trycka bort dem eller undvika dem.

Om du märker att du ägnar dig åt dessa beteenden är det viktigt att söka hjälp från en traumaterapeut som kan stödja dig på din helande resa. Kom ihåg att du inte är ensam och det är aldrig för sent att börja läka.

Det finns flera sätt som människor kan arbeta för att övervinna känslomässigt anknytningstrauma:

  1. Terapi: Ett av de mest effektiva sätten att övervinna känslomässigt anknytningstrauma är genom terapi. En terapeut kan hjälpa dig att bearbeta dina upplevelser, förstå effekten av ditt trauma på ditt liv och utveckla strategier för att hantera symtom.
  2. Stödgrupper: Att gå med i en stödgrupp med människor som har haft liknande upplevelser kan vara ett bra sätt att hitta validering, empati och en känsla av gemenskap.
  3. Mindfulnessövningar: Mindfulnessövningar som meditation, pilates, bönestund med Gud eller journalföring kan hjälpa dig att bli mer medveten om dina tankar, känslor och fysiska förnimmelser och utveckla en känsla av andlig anknytning och självreglering.
  4. Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (TF-KBT): Detta är en typ av terapi som är speciellt utformad för att hjälpa individer att bearbeta och återhämta sig från traumatiska händelser.
  5. Att bygga ett skyddsnät: Att bygga ett stödsystem med människor du litar på, som finns där för dig när du behöver dem, kan hjälpa dig att känna dig tryggare och tryggare i ditt liv.

Det är viktigt att komma ihåg att läkning från känslomässigt anknytningstrauma är en process och det kan ta tid. Det är också viktigt att hitta en terapeut som har erfarenhet av att behandla trauma, som du känner dig bekväm med att prata med och som kan hjälpa dig att utveckla en personlig behandlingsplan.

Om du vill arbeta med mig för att läka dina sår och låsa upp de aspekter av dig som aldrig förverkligades så att du kan nå mer framgång i ditt liv så gå till awebliss.com och gå med i mina veckovisa LIVE mentorskapssamtal online.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0 %