Attityd

4 insikter från Dr Neeta Bhushan

Precis när du tror att livet går bra, står du öga mot öga med magslitande ögonblick som skakar dig till din kärna. Förlusten av en älskad, en förödande sjukdom, att förlora ett jobb som du älskade, eller vad har du – du känner dig helt vilsen, trasig och osäker på framtiden.

Och glädje? Det känns som ett avlägset minne, och du undrar om du någonsin kommer att hitta tillbaka till det.

Det är under dessa svåra stunder som ett vägledande ljus kan hjälpa – någon som har gått genom mörkret och kommit fram starkare, klokare och mer motståndskraftig. Och Dr Neeta Bhushanmedgrundare av Dharma Coaching Institute och grundare av Global Grit Institute, är den solstrålen.

Det finns en riktigt stor poäng med kamp, ​​definitivt, förklarar hon i sitt samtal med Vishen, grundaren av Mindvalley, när hon öppnar upp om sin egen kamp och de värdefulla lärdomar hon lärde sig på vägen. ”Jag menar, det har bidragit till hur, uppenbarligen, jag har kunnat skapa motståndskraftens fräckhet.”

Från förlusten av nära och kära till hennes kamp med depression och ångest, Neeta mötte ögonblick som testade hennes motståndskraft. Istället för att låta dessa erfarenheter definiera henne, använde hon dem som katalysatorer för tillväxt och transformation.

Det här avsnittet av The Mindvalley Show handlar dock inte enbart om Neetas berättelse. Snarare handlar det om hur man kan övervinna livets svåraste ögonblick i fyra steg – och det är med detta som du hittar hopp, syfte och motståndskraft även under de mörkaste dagarna.

Lyssna på hela podcastavsnittet här:

Varför att vara tuff är inte alltid svaret

Hur många gånger har du satt på dig ett modigt ansikte? Eller driva igenom utmattning utan att ha så mycket som en bit mat eller en god natts sömn? Eller håll dig för dig själv för att du inte kunde stå ut med tanken på ännu en tankelös omvändelse om vad Kardashians håller på med?

Dessa är ofta våra vanliga styrkedemonstrationer. Därför att ”resiliensens modeord är tuffhet,” som Neeta lyfter fram i intervjun. ”Vi måste vara hårda”, tillägger hon. Vi måste vara starka.”

Men hon fortsätter med att förklara att att vara tuff – att sätta på sig ett modigt ansikte och liknande – inte är det mest effektiva sättet att navigera i svåra stunder. Samtidigt som att fejka lycka kan ge oss en kort stund av positivitet, forskning visar att det inte bidrar till meningsfull och varaktig förändring av vår totala lycka.

När vi försöker vara tuffa bygger vi ofta murar runt oss själva, vilket förhindrar det naturliga flödet av känslor och hämmar vår förmåga att bearbeta och läka. Och detta kan ha en majoritet negativ påverkan på våra fysiska kropparibland leder till sjukdomar.

Neeta föreslår att vi erkänner våra sårbarheter. Och att lära sig arbeta med dem kan skapa en mer hållbar och motståndskraftig grund.

Så istället för tuffhet handlar det om emotionell smidighet. Det handlar om förmågan att vara med hela din känslomässiga upplevelse, enligt Susan David, en psykolog från Harvard Medical School som är specialiserad på just detta ämne.

När vi blir öppna för alla våra känslor börjar vi inse att vi kan gå med rädsla i ena handen och mod i den andra”, förklarar hon i ett annat avsnitt av The Mindvalley Show. ”Och att det finns en bådehet och en tillåtlighet av båda dessa på en gång.”

Bounce-faktorn

Att säga att Neeta har gått igenom mycket är en underdrift. Hon förlorade trots allt sin mamma, pappa och bror inom två år – före 20 års ålder.

Hon fortsatte med att bli tandläkare men kände sig instängd i sitt jobb. Och för att lägga salt på såret befann hon sig i ett tumultartat, missbrukande förhållande.

Så tråkiga tider? Kolla upp. Dåligt självförtroende? Kolla upp. Sorg och sorg? Kolla och kolla.

Men den 31 december, säger hon till Vishen, är en dag…dagen—hon gjorde ett medvetet val att vända på det hela.

Den dagen – den 31 december – skulle helt förändra mitt liv” förklarar hon, ”för det var då jag var tvungen att inse att jag levde mitt liv för andra människor, att jag inte riktigt hade integrerats. Jag hade inte bearbetat mycket av sorgen. Jag hade inte accepterat min verklighet.

När man tittar på henne nu, kunde man inte säga berg-och-dalbanan för ett liv hon hade gått igenom. Men vad hjälpte henne att ändra sitt tänkesätt? Det är något hon kallar ”The Bounce Factor”, hennes kraftfulla 4-steg för att ”studsa tillbaka”.

Här är en närmare titt på var och en:

1. Sluta fred med din uppväxt

Tänk på det – hur du växte upp, trosuppfattningarna ingjutna i dig och miljön du växte upp i spelar en viktig roll i att forma hur du uttrycker och navigerar känslor.

Kanske har du lärt dig att undertrycka vissa känslor eller att sårbarhet var ett tecken på svaghet. Eller kanske du uppmuntrades att tala din sanning och omfamna dina känslor fullt ut.

Det är lätt att skylla på dina föräldrar för hur du uppfostrats – de saker du var eller inte utsattes för. Men som Neeta säger, ”Vi kan inte ändra någonting; vi kan bara sluta fred med det.”

Det betyder inte att du ska skylla på eller hata ditt förflutna. Istället handlar det om att ge dig själv medkänsla så att du kan förstå de lärdomar och mönster som ingjutits i dig.

Detta kommer att hjälpa dig att medvetet välja att släppa ohjälpsamma mönster och odla hälsosammare sätt att navigera i livets svårigheter. Och det kommer att lägga grunden för att omfamna känslomässig autenticitet och bygga motståndskraft inifrån.

Vad du kan göra, enligt Dr Neeta Bhushan:

Reflektera över dina tidiga upplevelser och de meddelanden du fick om känslor.

  • Blev du uppmuntrad att uttrycka dina känslor på ett autentiskt sätt?
  • Blev dina tankar och åsikter värderade och lyssnade på?

Att erkänna effekten av din uppväxt kan hjälpa dig att få insikter om hur det format ditt känslomässiga uttryck. Det är en möjlighet att läka eventuella sår från det förflutna och gå vidare med större motståndskraft.

2. Välkommen i den goda stressen

I motsats till vad många tror är stress inte alltid negativt. Faktum är att vissa former av stress kan driva oss till nya höjder av personlig tillväxt och motståndskraft – och det kallas ”bra stress.”

Det är något som Neeta uppmuntrar dig att välkomna in i ditt liv. Det driver dig ut ur din komfortzon och uppmuntrar dig att möta dina rädslor och begränsningar.

Om vi ​​bjuder in fler och fler stegvisa förändringar av bra stress, bygger vi faktiskt vår motståndskraft,” hon säger. ”Vi bygger vår styrka på det sättet. Vi bygger upp vår smidighet för att växa.”

Vad du kan göra, enligt Dr Neeta Bhushan:

Sök medvetet utmaningar. Genom att göra det utökar du din komfortzon och utvecklar de färdigheter som krävs för att övervinna hinder.

Fråga dig själv:

  • Nöjer du dig med självbelåtenhet?
  • Är du öppen för utmaningar när du strävar efter att bygga orubblig motståndskraft?
  • Står du inför dina rädslor och kliver ur din komfortzon?

Att kliva in i det okända och omfamna obehag är ett kraftfullt sätt att träna dina spänstmuskler. Det hjälper dig att bli mer anpassningsbar och bättre rustad att hantera motgångar.

3. Ta itu med din känslomässiga kapacitet

Bedömer du vissa känslor? Försöker du gömma dem eller låtsas som att de inte är där?

Det säger sig självt att hur du hanterar dina känslor kan ha en enorm inverkan på din motståndskraft. Enligt a 2014 års studiedina känslor kan påverka hur du tänker, fattar beslut och löser problem, särskilt när det kommer till uppgifter som kräver tänkande.

Det är, som Neeta påpekar, där att kunna sträcka ut sin känslomässiga kapacitet.

Hon förklarar för Vishen att det är ”att verkligen ge oss själva utrymme för kanske någon ilska som vi har undertryckt, kanske ge oss själva utrymme att känna ilska.” För grejen är att positiva känslor är absolut viktiga. Men negativa känslor är lika giltiga.

Vad du kan göra, enligt Dr Neeta Bhushan:

Ta en stund att gräva djupt och avslöja orsakerna bakom dina känslomönster. Varför reagerar du som du gör?

Och hey, det handlar inte om att skylla på sig själv eller att slå sig själv. Det handlar om att förstå sig själv bättre och hitta hälsosammare sätt att bearbeta och uttrycka sina känslor.

Att känna dessa känslor – det är faktiskt riktigt bra för digsäger Neeta.

4. Bygg upp din radikala självmedvetenhet

Vad i hela friden är ”radikal självmedvetenhet”, frågar du? Som namnet antyder är det praktiken att utveckla en djup känsla av självmedvetenhet.

Det låter dig…

  • Slipa på din intuition,
  • Känn igen tecknen på felställning, och
  • Ställ dig själv avgörande frågor om dina val och motiv.

Och genom att göra det blir du anpassad till ditt autentiska jag. Detta kan hjälpa dig att göra medvetna val som främjar motståndskraft och personlig tillfredsställelse.

Vad du kan göra, enligt Dr Neeta Bhushan:

Istället för ”Varför händer det här mig?” som Neeta förklarar blir frågan nu ”Hur spelar jag en roll i det här?” och ”Vad vill jag skapa?”

Och genom att göra det går du inte in i ett offertillstånd. Du går in en segerstat.

När vi ställer fler av dessa frågor, då inbjuder vi faktiskt möjligheter till förändring, för tillväxt, för evolution”, tillägger hon. ”Vi sitter inte i aktien längre. Vi bjuder nu in möjligheter för hur det kommer att se ut.”

Så…Vad nu?

Neetas historia handlar inte bara om de tuffa tiderna. Det är snarare ett bevis på kraften i transformation och de vackra möjligheter som kan uppstå från de mörkaste tragedierna.

Så om du märker att du brottas med de ”sugna” ögonblicken i livet eller navigerar i stora förändringar, vet att om Neeta kan komma ut ur mörkret, så kan du också.

Om du behöver lite hjälp är Mindvalley dock ett ställe du kan vända dig till. Registrera dig för ett gratis Mindvalley-konto och upptäck det stora biblioteket med kurser för din resa av motståndskraft och grus.

Här kan du börja:

  • Var extraordinär Quest med Vishen. Upptäck hemligheterna för att manifestera dina önskningar och böja verkligheten för att skapa det liv du verkligen önskar.
  • Från Awesome till Flawesome Quest med Kristina Mänd-Lakhiani. Lär dig att omfamna ditt helt fantastiska jag – brister och allt – och gå in i ett liv med orubblig självacceptans och oöverträffad lycka.
  • Magiskt liv Quest med Tim Storey. Bryt dig loss från negativt tänkande och lås upp en värld av större äventyr, rikliga möjligheter och djup mening.

När du låser upp din Mindvalley-åtkomst kan du titta på de första lektionerna av varje Quest gratis. Dessutom kommer du att vara en del av en global gemenskap av förändringsmakare, så att du kan hitta en släkt att umgås med.

Nu är saken den att Neeta Bhushans budskap är tydligt: ​​hur svårt livet än blir finns det alltid hopp och det finns alltid en väg framåt.

Och glädje? Det känns inte längre som ett avlägset minne. För du vet att du alltid kommer att hitta tillbaka till det.

Välkommen in.


Dr Neeta Bhushans senaste bok, Det suger. Nu då?finns att köpa.

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0 %