Mindfulness

11 steg för att utveckla den medvetna kommunikationsmetoden

Det kan finnas affiliate-länkar på den här sidan, vilket innebär att vi får en liten provision på allt du köper. Som Amazon Associate tjänar vi på kvalificerade köp. Gör din egen forskning innan du gör något onlineköp.

Många av er har hört talesättet, ”det du lägger ut i världen är vad du får tillbaka”.

Eller vad sägs om, ”Det som händer kommer runt”.

Inget av orden diskriminerar. De gäller både de bra och dåliga saker vi gör.

Och samma lag gäller för den kommunikation du har med andra. Hur du kommunicerar med andra är hur andra kommunicerar och delar med dig.

Kommunikation är utan tvekan den mest avgörande färdigheten du någonsin kommer att behöva bemästra. Så idag kommer vi att diskutera vikten av medveten kommunikation och beskriva de 11 steg som krävs för att få det att fungera i ditt personliga och professionella liv.

Vad är medveten kommunikation?

Medveten kommunikation är handlingen att vara närvarande och medveten om vad du säger till andra utan att döma.

Det innebär att du tar en stund innan du talar för att överväga hur dina ord kommer att påverka dem runt omkring dig. Det innebär att vara eftertänksam över vad du säger och hur det påverkar personen i andra änden av dina kommentarer.

Mindfulness, i sig, är praktiken att vara medveten och närvarande i vårt dagliga liv.

Att kommunicera medvetet kan förbättra relationer genom att hjälpa människor att förstå varandra, uttrycka sig tydligare och känna sig förstådda under konversationer.

Medveten interaktion handlar inte om att vara perfekt eller att försöka kontrollera ett resultat… det är ett åtagande från personer som är involverade i samtalet att förstå varandra och ta hänsyn till varandras behov.

Att kommunicera medvetet börjar med att vara närvarande och medveten om sina tankar, känslor, handlingar och avsikter samtidigt som man lyssnar på en annan persons samtal. Reaktionär och ytligt bearbetad kommunikation kan betraktas som meningslös. Att kommunicera medvetet innebär att vara ansträngd och orubblig.

Som nämnts är självkännedom det första steget till medveten kommunikation. Titta på videon nedan för att lära dig fem strategier som kan hjälpa dig att bli mer självmedveten och känna dig själv bättre.

11 steg för att utveckla en medveten kommunikationspraxis

Vi saktar ner och reagerar mer medvetet genom att kommunicera medvetet. Genom att göra det kan vi tala med mindre omdöme, mer medkänsla och större självkontroll.

1. Rensa ditt sinne, jorda dig själv och ha tålamod

Försök att tömma tankarna innan du börjar en diskussion. Släpp alla tidigare idéer du kan ha om talaren. Att veta vem någon är eller vad de kommer att säga innan du lyssnar missgynnar dig eftersom deras ord kan försvinna i översättningen.

Det är viktigt att vara fysiskt närvarande, sitta upprätt med fötterna på golvet och medveten om var man befinner sig i rymden. Detta hjälper dig att hålla dig jordad och medveten om din omgivning under en diskussion.

Tålamod är nyckeln för all typ av kommunikation… speciellt när man lyssnar på någon annans tala eller delar sina tankar och känslor.

2. Skapa ett skyddande utrymme för ditt samtal

Det är aldrig enkelt att få någon att öppna sig och uttrycka sina åsikter. Var noga med vad den andra personen säger sänder meddelandet att det är säkert för dem att vara sig själva omkring dig.

Att skapa ett utrymme som är säkert och bekvämt för konvertering kan få någon att öppna upp och uttrycka sina åsikter.

Skapa ett utrymme som är bekvämt och säkert för samtal. Detta kan vara så enkelt som att skapa ett tyst område eller gå någonstans privat om du har en konversation om något personligt.

3. Tänk på dina ordval

Starta inte en diskussion direkt om du får en fråga. Tänk på frågan och ditt svar i minst 10 till 20 sekunder … eller mer.

Jag fick nyligen kontakt med någon som tog lång tid att svara på frågor jag ställde till dem. Jag var inte van vid det. Det fick mig att undra om min fråga var dum eller för svår att svara på… men jag insåg snart att den här personen valde att ta sig tid att svara för att ge den tanke, hänsyn och respekt som jag förtjänade.

Jag har lärt mig att beundra deras konversationsdrag. Och eftersom jag är så rörd har jag börjat hantera frågor som jag får från andra på samma sätt. Sedan jag tog mig tid att tänka igenom mina ord noga, har jag märkt att andra också uppskattar det.

4. Använd ”I”-satser

När du pratar med någon bör du alltid använda ”jag” uttalanden.

Till exempel, om någon förolämpar dig, reagera inte med ”Du fick mig att känna mig hemsk.” Säg istället något i stil med ”Jag känner mig sårad över att du sa det.” Nyckeln till att använda ”jag”-påståenden är att erkänna dina egna känslor och upplevelser utan att bli anklagande eller frånkopplad.

5. Håll ögonkontakt med andra

Titta på personen du pratar med… snarare än dina fötter, taket eller något annat runt dig. Var uppmärksam på vad talaren säger genom att titta på dem i ögonen. Det visar din omtänksamhet. Skulle du inte vilja att någon annan skulle göra detsamma?

6. Placera dig själv i den andra personens skor

Människors världsbild påverkar deras reaktioner och uppfattningar om händelser. Ta ett steg tillbaka och försök sätta dig själv i personen du pratar med.

Jag arbetade en gång som volontär med en grupp människor som hade ett brinnande, snävt politiskt perspektiv på en viss fråga. Jag var inte alltför optimistisk om hur bra vi skulle arbeta tillsammans eftersom våra åsikter var polariserade.

När jag tittade närmare på deras förespråkande fann jag att det här var bra människor som trodde att deras politiska ideal skulle ge dem trygghet och gynna deras sak.

I slutet av dagen upptäckte jag att det inte gjorde både mig. Även om jag var av den andra åsikten kunde jag uppskatta och respektera varför de kände som de gjorde.

I efterhand ser jag att det var en fantastisk upplevelse att arbeta med dem som jag inte skulle byta mot någonting i världen.

7. Välj dina ord klokt

Något som kan vara logiskt för dig kanske inte är meningsfullt för någon annan.

Till exempel har jag en kompis med en speciell humor. Det verkar som om han gör narr av dig det mesta av tiden, när han verkligen inte är det. Jag tvivlar faktiskt på att han inser vad han gör och han blir chockad när folk är upprörda på honom eller sårade av vad han säger.

varför är medveten kommunikation viktigt |  medveten kommunikation pdf |  medveten kommunikationsbok
Var alltid försiktig med de ord du kommer att säga till andra.

Det visar bara att ord kan göra mer skada än nytta, det är därför du vill använda dem med försiktighet. De allra flesta människor är ovilliga att ge någon en andra chans.

Ett slarvigt uttalat ord kan äventyra någons jobb eller relation.

8. Gör vad du säger och mena vad du säger

Om du säger till någon att du kommer att ge dem ett papper på ett specifikt datum när du pratar med dem, håll ditt ord. Folk kommer att respektera dig mer om du uppfyller dina löften.

Säg aldrig att du ska ringa någon du inte vill prata med igen. Att hålla sitt ord är viktigt i alla typer av interaktioner – oavsett om det är för affärer, dejting eller bara umgås med vänner.

Jag parafraserar här, men en buddhistisk munk sa en gång: ”Tal, tänkande och handling måste vara ett.” Det är en hemsk idé att säga att du kommer att göra något men sedan inte göra det.

9. Gör aldrig antaganden

Gör inga antaganden. Be istället respektfullt den som talar om förtydligande om de säger något du inte förstår eller är osäker på.

För det mesta tror folk att den andra personen betyder en sak, medan de verkligen kan betyda något helt annat. Det är inget fel med att ha frågor så länge du ställer dem med vänlighet.

10. Diskutera vad du verkligen tänker på

När vi pratar med någon vill vi ofta projicera en viss bild på dem. Vi gör alla vad vi kan för att framstå som vårt bästa. Vi behöver den andra personens godkännande för att bli älskade och respekterade.

Följaktligen försöker många människor att vara någon som de inte pratar om… vilket nästan alltid resulterar i att de framstår som ohederliga.

Att vara lojal mot dig själv är det viktigaste du kan göra för dig själv. Det innebär vara ärlig mot dig själv. Du är inte skyldig att vara en idiot till följd av detta. Du kan uttrycka dig samtidigt som du är vänlig och medkännande.

Till exempel träffade jag en gång någon som var väldigt avvisande mot vegetarianer och veganer. Det roliga var att de inte hade en aning om att jag var praktiserande vegan i fyra år. Vid den tidpunkten fanns det bara två val öppna för mig: jag kunde följa datumet som planerat, eller så kunde jag vara ärlig. Jag kände mig tvungen att tala sanning, så jag gjorde det.

Jag var lugn och sa till dem att jag väl förstod deras synvinkel. Jag fortsatte med att förmedla mina tankar om ämnet. Vi hade ett anständigt samtal som inte innebar att vi höjde rösten. Takeaway här är detta: vilseleda inte någon om din sanna identitet.

11. Om du börjar ha intensiva känslor, lämna tillbaka dina Uppmärksamhet på din andning

Som en konsekvens av att ignorera vårt känslomässiga tillstånd under en konversation kan vi bli mer oroliga eller arga. Kom ihåg att dessa känslor bara är tillfälliga.

Även om du känner oönskad ilska eller sorg under ett samtal behöver du inte bedöma dina känslor. Det är en av de grundsatser av mindfulness. För att komma tillbaka måste vi återvända vår uppmärksamhet till vår andning.

Slutliga tankar om medveten kommunikation

Kommunikation är mest framgångsrik när den börjar med självkännedom om sina egna känslor och tankar. Detta hjälper oss att interagera med andra på ett mer förstående sätt.

Alla vill bli hörda och förstådda. Ibland, för att någon ska lyssna och förstå oss, måste vi först höra och förstå dem. Människor kommer bara att respektera dig om du respekterar dem, och effektiv kommunikation genom mindfulness är ett av de viktigaste sätten att få det respekten.

Vi får inte glömma vikten av empati, kunskap och rationalitet i kommunikationen. Vi kräver medkänsla för att se saker ur andras synvinkel.

Vi kan inte bilda genuina relationer med andra om vi håller fast vid våra förutfattade meningar. Då kommer vi att kunna nå en överenskommelse, samarbeta mer effektivt och kommunicera mer medvetet.

Att kommunicera medvetet inkluderar en icke-dömande attityd till våra relationer, att vara aktivt närvarande i nuet och förmågan att snabbt anpassa sig till förändringar i en interaktion.

Aktivt lyssnande och eftertänksamt tal är viktiga komponenter för framgångsrik kommunikation. Var noga med att kolla in den här artikeln som i detalj diskuterar de fem kommunikationsnivåerna, med verkliga exempel.

Slutligen, om du vill ha ett enkelt sätt att minska din stress och ångest, försök sedan skriva dessa 35 uppmaningar om mindfulness journaling för att leva mer i nuet.

medveten kommunikation |  |  medvetna kommunikationsmetoder |  medvetna kommunikationsaktiviteter

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0 %